Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Halvledarbrist på kort sikt – men personalökning på lång sikt. Hör tre frågor till Scanias vd. Foto: SVT

Svåra utmaningar och framtidstro på Scania – hör vd:n i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slagit hårt mot lastbilsföretaget Scania i Södertälje. I dag presenteras bolagets delårsrapport som visar att omsättningen ökar något, men att man ser fortsatta utmaningar framöver.

– Under förutsättningarna är vi ändå nöjda, men det är klart att vi siktar högre, säger Christian Levin, vd på Scania, som också kommenterar det stora permitteringsstöd företaget fick.

Sedan pandemin slog till mot Scania har det bland annat handlat om omfattande permitteringar, nedskärningar och nu senast om bristen på halvledarkomponenter. Dessutom skakades företaget i början av året av mutskandalen i Indien och en dom i spioneri – och har hunnit med att byta vd.

– Det är sådant vi aldrig varit med om, och det är saker som sätter en organisation på prov såklart. Ur varje kris så lär man sig något, säger Christian Levin.

Inget dåligt samvete

Under coronakrisen beviljades Scania stora permitteringsstöd, och tillsammans med Volvo fick de mest stöd i hela landet. Något som Christian Levin kommenterar i intervjun med SVT.

– Alternativet då hade varit att göra sig av med medarbetare. Jag tycker inte att vi ska ha dåligt samvete på något vis, säger han i videon ovan.

För tredje kvartalet blev orderingången fyra procent sämre än samma period 2020. Omsättningen ökade med åtta procent till drygt 32,8 miljarder kronor medan bolaget noterar en 30-procentig ökning gällande vinsten före skatt (2,9 miljarder kronor).

”Leveranser av nya fordon har haltat men serviceaffären har fortsatt gått starkt. Data från våra uppkopplade fordon visar att när nya fordon dröjer, nyttjas flottornas äldre fordon mer flitigt vilket bidrar positivt till serviceaffären”, skriver bolaget.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Produktionsstopp på Scania

Mer i ämnet