Se Nykvarnspendlarnas reaktioner på att de populära direkttågen till Stockholm kan sluta gå i höst. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

SJ säger upp avtalet med Mälardalstrafik – så kan Nykvarnsborna drabbas

Uppdaterad
Publicerad

De populära pendlartågen som gör att Nykvarnsborna kan ta sig till Stockholm på mindre än en halvtimme är i farozonen. SJ har sagt upp avtalet med Mälardalstrafik i förtid vilket gör att tågen kan sluta gå från september fram till 1 december då nya operatören MTR tar över trafiken på sträckan.

– Vi ser inga tecken på att Mälardalstrafik är beredda att dela den ekonomiska bördan som pandemin orsakat och mitt ansvar som vd i ett bolag som uteslutande lever på intäkter från våra kunder är att agera för att stoppa vårt finansiella blodflöde, säger SJ:s vd Monica Lingegård i ett pressmeddelande.

Bob Wållberg: ”Konstigt utspel”

– Det är ett konstigt utspel av SJ. Men vi följer dialogen och har starka förhoppningar om att det här löser sig. Mälardalstågen är en pulsåder för Nykvarn, säger Bob Wållberg.

Hör Nykvarns pendlare reagera på beskedet samt hur Mälardalstrafikens ordförande Kristoffer Tamsons (M) ser på situationen i videon.

Mälardalstrafik

Mälardalstrafik är ett bolag som är samägt av sex regioner i Mälardalen som upphandlar trafik av det statliga tågbolaget SJ. Mälardalstrafik anser att staten ska kompensera SJ liksom regionerna som följd av minskade biljettintäkter. SJ anser att det är regionerna som ska kompensera SJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.