• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Hör Tim Lux, enhetschef på länsstyrelsen Sörmland: ”Man har aldrig någon garanti” Foto: SVT/TT

Skyddsjakten avslutad – ingen varg skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Under oktober månad har det pågått skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Nu avslutas jakten och ännu är ingen varg fälld. Hör länsstyrelsen om varför man inte lyckades skjuta vargen.

Nu har länsstyrelsen valt att avvakta innan ett nytt beslut om skyddsjakt kan bli aktuellt.

– Nu är det andra förutsättningar och till exempel går vi mot betessäsongens slut. Efter angreppen och beslutet om skyddsjakt har också många djurägare gjort åtgärder, som att flytta djuren och ta upp bättre stängsel, säger Tim Lux, enhetschef på länsstyrelsen i Södermanland.

Beslutet om skyddsjakt togs efter att fem vargangrepp hade gjorts inom några veckor i det så kallade Sjundareviret. Reviret sträcker sig mellan Stockholms län och Södermanlands län och sammanlagt dödades, skadades eller saknades över 100 får i hagar på olika gårdar.

Skyddsjakten omfattade en vargindivid och fick ske i Sjundareviret, men endast i fårhagar eller 200 meter från en fårhage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.