Foto: TT

Fyra av tio lärare i Södertäljes grundskolor saknar behörighet

Uppdaterad
Publicerad
Lägst andel behöriga lärare har Elafskolan och Magelungens grundskola, där bara var fjärde har godkänd lärarlegitimation.

I Sverige är i genomsnitt 70 procent av lärarna behöriga. Men i Södertäljes grundskolor är det bara 58 procent som har godkänd lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det visar ny statistik som Skolverket presenterat och som Länstidningen var först att rapportera om.

Det innebär att Södertälje är näst sämst i Stockholms län när det gäller andelen behöriga lärare i grundskolan. Bara Haninges skolor ligger sämre till med en behörighetsgrad på 57 procent.

– Vi har inte nått vårt mål att öka behörigheten. Vi har haft ett medvetet arbete, vi ligger åtta i landet gällande lärarlöner och är en omtyckt arbetsgivare. Jag frågar mig varför andra kommuner ändå har fler behöriga lärare, säger Jenny Stanser som är grundskolechef i Södertälje kommun till LT.

Finns undantag

Men det finns också undantag. På Vallaskolan i Enhörna har åtta av tio lärare lärarlegitimation – vilket placerar skolan i topp på listan över kommunens skolor. Även Eneskolan och Viksbergsskolan placerar sig högt.

Lägst behörighet har Elafskolan och Magelungens grundskola, där bara var fjärde lärare har godkänd lärarlegitimation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer