Foto: SVT

Södertälje kommun anklagas för jäv – betalade ut mångmiljonbidrag till Centrumföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun anklagas för jäv efter att ha delat ut mångmiljonbidrag till Centrumföreningen för arrangemanget av Södertäljefestivalen. En anonym uppgiftslämnare skriver i ett brev till både SVT och kommunens revisorer att stadsdirektören samt samhällsbyggnadsdirektören, klubbat igenom bidraget samtidigt som de själva sitter med i Centrumföreningens styrelse.

I brevet anger den anonyma uppgiftslämnaren att både stadsdirektör Rickard Sundbom samt samhällsbyggnadsdirektören Homan Gohari, fattade beslut om bidraget – trots att de sitter i Centrumföreningens styrelse.

Kan man kalla det här för jäv?

– Ja, det kan man. Det är ett tydligt fall av jäv, det kommer man inte ifrån och det borde de ha känt naturligt – att om jag sitter i styrelsen så ska jag nog inte var med och fatta beslut som gynnar organisationen. Det tycker jag är självklart så på så vis kan det ses som flagrant, dumt – och olagligt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Vilka konsekvenser är rimliga efter en sådan här historia?

– Konsekvenserna kan vara att om någon överklagar beslutet beroende på hur det ser ut så kan det upphävas pågrund av jäv. Sedan får det konsekvensen att det gnager på allmänhetens förtroende för den offentliga förvaltningen både i Södertälje och förvaltningen i stort, säger Olle Lundin.

”Välkomnar utredning”

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje vill inte dra några förhastade slutsatser efter jävsanklagelserna.

– Det är ett anonymt brev som har kommit till kommunens revisorer så jag ska egentligen inte lägga mig i det men vi välkomnar alltid utredningar om det finns en misstanke om att vi har gjort fel, säger hon.

Men hur klingar det i dina öron, att de har fattat beslut om bidrag till en föreningen som de själva sitter i styrelsen för?

– Jag tänker inte påstå att det är jäv förrän det är bevisat i någon utredning, man ska inte föregå ett arbete som eventuellt kommer att ske så det kan jag inte uttala mig om, säger Boel Godner.

Södertälje kommuns miljonbidrag till Södertäljefestivalen granskas sen tidigare även av Konkurrensverket. I det fallet handlar det om utebliven upphandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.