Efter att ha varit i stabsläge i ungefär en vecka återgår nu Södertälje sjukhus till normalläge igen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Södertälje sjukhus återgår till normalläge – dagen före julafton

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit i stabsläge i ungefär en vecka meddelar nu Södertälje sjukhus under torsdagen att de åter är i normalläge. Detta då de sett att läget förbättrats på sjukhuset efter de åtgärder som genomförts.

Det var för en vecka sedan som sjukhuset gick upp i stabsläge, på grund av det ökade antalet patienter i behov av vård för influensa och covid-19. Men nu har läget förbättrats.

– Vi har en otrolig laganda på sjukhuset och hjälps åt att hantera vad vi än möter. Nu står vi också väl rustade inför en peak i januari. Om den kommer, säger Christophe Pedroletti VD på Södertälje sjukhus i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Södertälje

Södertälje sjukhus skärpte även sina besöksbegränsningar nyligen. Så här lät det när chefläkare Lena Sunnermalm berättade om åtgärderna:

Beredskapsnivåerna på sjukhusen

Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.  
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.  
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet