Robert Halef (KD) har suttit i riksdagen sedan 2010. Foto: Riksdagen/TT

Aftonbladet: Södertäljepolitiker kopplas till kriminellt nätverk i hemlig rapport

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Robert Halef (KD) är en av fyra riksdagspolitiker som pekas ut för att ha nära anknytning till kriminella nätverk i en hemligstämplad polisrapport, rapporterar Aftonbladet.

Det var i Ekots lördagsintervju som Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, (Noa) sa att det finns åtminstone 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige i dag som arbetar med att organisera och systematisera kriminalitet.

Bakgrunden till uttalandet var enligt medieuppgifter en hemligstämplad rapport där det påstås att kriminella klaner lyckats skaffa sig förgreningar i såväl kommunpolitiken som rikspolitiken och nu publicerar Aftonbladet uppgifter från rapporten.

Inte misstänkt för något brott

Enligt Aftonbladet pekas politikern Robert Halef ut som en person med nära anknytning till det kriminella Södertäljenätverket. Tidningen har tagit del av rapporten men går inte närmare in på mer detaljerade uppgifter om Halef, eller vad anknytningen skulle ha inneburit i praktiken.

Robert Halef (KD) har suttit i riksdagen sedan 2010 och är för närvarande suppleant i flera utskott. Han har tidigare suttit i kommunfullmäktige i Södertälje. Han är inte misstänkt för något brott och är tidigare ostraffad.

SVT Nyheter Södertälje har vid upprepade tillfällen sökt Robert Halef utan framgång, men till Aftonbladet dementerar han kraftfullt kopplingar till Södertäljenätverket.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag. De har lyssnat på skvaller och smutskastning, säger han till tidningen.

”Måste få mer uppgifter”

Partikollegan David Winerdal, gruppledare för Kristdemokraterna i Södertälje, vill inte kommentera uppgifterna utan att veta mer.

– Jag kan varken säga det ena eller andra, jag måste få mer uppgifter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.