Varken Boel Godner (S) eller Alexander Rosenberg (M) tror att ett förbud mot äldre dieselbilar är en lösning som fungerar i Södertälje. Foto: TT

Södertäljepolitiker tveksamma till dieselbilsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon presenterar regeringen ett förslag som innebär att äldre dieselbilar portas från svenska stadskärnor. Men förslaget kommer troligen inte att införas i Södertälje tror lokala politiker.

SVT kan idag rapportera att regeringens förslag kan ge kommunerna möjlighet att införa tre miljözoner i stadskärnorna, där den hårdast reglerade zonen bara kommer att tillåta elfordon samt de mest miljövänliga gasbilarna som uppfyller kraven för Euroklass 6.

Men varken Socialdemokraterna eller Moderaterna tycker att förlaget ser ut att vara en lösning på luftföroreningar i Södertälje.

Val 2018 Södertälje

– Det är inget vi har diskuterat i Södertälje. Vi behöver få bukt med partiklarna på vissa platser i stan, men då är inte förbud mot diesel förstahandsförslag, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon menar att kanalen försvårar den typen av miljözoner.  

– På grund av att vi bara har ett par broar som alternativ för att korsa kanalen så får vi jobba med andra lösningar på luftföroreningar.

(M) vill satsa på elbilar

Även oppositionspartiet Moderaterna ställer sig skeptiska till om regeringens förslag är möjligt att applicera i Södertälje.

 – I Birkakorset och Turingekorset är det höga partikelhalter, så det måste man se över. Men jag vet inte om regeringens förslag är lösningen. Många som bor i tillexempel Järna och Enhörna måste åka genom centrum och då blir det svårt att genomföra ett sådant förbud, säger Alexander Rosenberg, gruppledare för Moderaterna.

– Vi tror mer på att bygga ut systemen kring elbil, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Södertälje

Mer i ämnet