Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boel Godner kommunalråd i Södertälje kommun. Foto: SVT

Godner bjuder in Södertäljes kyrkor till möte – vill diskutera samarbete för stadens fattiga

Uppdaterad
Publicerad

När Johan Dalman, biskop i Svenska kyrkan, tidigare i vintras besökte Södertälje föreslog han att stadens kyrkor borde samarbeta för att hjälpa de fattiga i Södertälje. Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, föreslog att syrisk-ortodoxa kyrkorna kanske borde ta större ansvar och bjuder nu in kyrkosamfunden till ett möte.

Det var vid biskopens besök i Södertälje som Boel Godner sa till SVT att de syrisk-ortodoxa kyrkorna som har stora församlingar i kommunen, möjligen bör ta mer ansvar för att hjälpa Södertäljes fattiga nu när Svenska kyrkan blir allt mindre i Södertälje.

Tar inte de syrisk-ortodoxa kyrkorna redan ansvar för välgörenhetsarbete?

– Det gör de alldeles säkert men det handlar inte om det utan det handlar om att se hur de olika kyrkorna i Södertälje kan hjälpas åt när Svenska kyrkan får mindre resurser för att driva välgörenhetsarbete så kanske de syrisk-ortodoxa kyrkorna kan hjälpa till med det, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Finns intresse från de syrisk-ortodoxa kyrkorna

Intresse för att driva ytterligare välgörenhetsarbete finns hos de två största syrisk-ortodoxa kyrkorna i Södertälje. Robert Halef, vice ordförande för Sankt Afremkyrkan, välkomnar förslaget men i år har de valt att inte lägga så mycket fokus på lokal välgörenhet.

– Tidigare år har vi hjälpt de utsatta i Södertälje men i år har vi valt att fokusera på de nödställda i mellanöstern, säger Robert Halef.

Även Sankt Jacobkyrkan är positiv till förslaget.

– Ja, jag tycker definitivt att det här är ett bra förslag det ligger i kyrkans intresse att hjälpa till med välgörenhetsfrågor så även om vi har begränsade resurser så välkomnar vi förslaget att komma fram till en gemensam lösning, säger Zeki Bisso, ordförande för Sankt Jacobkyrkan.

Boel Godner kommer att bjuda in till möte

Boel Godner kommer att bjuda in Svenska kyrkan och de större syrisk-ortodoxa kyrkorna i Södertälje för att diskutera ämnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer