På golfbanan i Salem hittar vi golfspelaren Inger Jonsson: ”Har spelat flera gånger i veckan”. Foto: Alexander Färggren/SVT

Sporten som vann under pandemin – Inger: Vet inte vad jag hade gjort utan golfen

Publicerad

Coronapandemin blev ett hårt slag för idrotten. Men golfklubbar hör till de få sportverksamheter som gått bra trots det svåra året.

– Man kan vara ute i naturen och spela, utan att behöva vara för nära andra människor, säger Inger Jonsson, som har spelat golf i över 25 år.

Enligt statistik från SCB tappade privata sport-, fritids- och nöjesverksamheter 17 procent av sin omsättning under 2020.

Golfklubbar och gym hör till de få sportverksamheter som har klarat sig bättre under förra året. Omsättningen ökade med 15 respektive en procent. 

Coronaviruset i Södertälje

Så här gick det för klubbarna

SVT Nyheter har frågat olika golfklubbar i närheten av Södertälje om pandemiåret. För Golf south där Kallfors och Vidbynäs golf ingår ökade antalet ronder med 50 procent jämfört med 2019.

– Våra medlemmar spelade mer men även gästspelet ökade på våra banor, säger Robert Wahlin, vd.

På Salems golfklubb märktes en liknande ökningen i antal ronder. Det gäller speciellt niohålsbanan där antal spel fördubblades jämfört med 2019.

I videon hör du golfare berätta om varför de tror att golfen gått så bra under pandemin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet