Här berättar forskaren om vilka risker som kan uppstå med åldrande stiftelser: ”Behöver vi reglera mer? Antagligen”. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Forskaren: Stiftelser som aldrig dör ut är ett nytt fenomen

Publicerad

Stiftelser som fortsätter att åldras är ett nytt fenomen som vi inte är vana vid, menar Eeva Ahdekivi, som forskat i ämnet. Samtidigt växer stiftelsernas tillgångar och de blir allt mer inflytelserika – vilket kan innebära risker.

Eeva Ahdekivi är en av få som forskat på hur stiftelser leds och övervakas. I sin doktorsavhandling har hon synat de finländska stiftelserna, men enligt henne finns det paralleller att dra mellan Sverige och FInland. I båda länderna går det att se flera åldrande stiftelser.

Vad tänker du om vittnesmålen mot Gustavianska stiftelsen?

– Jag vill inte gärna uttala mig om det här specifika fallet. Men det är helt normalt och händer i alla länder att det uppstår frågetecken kring stiftelser, säger Eeva Ahdekivi.

Hör henne förklara i klippet vilka risker det finns med åldrande stiftelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.