”Problemet är att arrendatorerna inte blir respekterade” säger Lennart Sandberg, lantmästare, i klippet. Foto: Samy Dahlman/SVT/Truls Wallin/SVT Grafik

Hör vittnesmålen om Gustavianska stiftelsen: ”Vågade inte säga emot”

Uppdaterad
Publicerad

Hot och rädsla att säga emot. Nu kan SVT, efter en rundringning, avslöja flera vittnesmål från tidigare medarbetare och arrendatorer som är kritiska mot Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi.

SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat om turerna kring Taxinge, där en konflikt pågått i nio år mellan familjen som arrenderar marken och Gustavianska stiftelsen som äger den.

Nu vittnar flera tidigare arrendatorer om händelser där man blivit oense med stiftelsen. SVT har pratat med 15 före detta och nuvarande arrendatorer samt tidigare medarbetare och flera berättar att de varit rädda att säga emot. Vissa menar också att de blivit hotade.

Det ska handla om att Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi tagit beslut utan att ta hänsyn till arrendatorerna. Många upplever att stiftelsen inte varit samarbetsvillig och gjort övertramp för att få sin vilja igenom.

Flera upplever också en rädsla för att förlora marken de arrenderar om de säger emot styrelsen.

”Vem skulle tro mig?”

En tidigare arrendator uppger att han blev tillsagd att inte prata med media om konflikten som uppstått mellan parterna, för då skulle han bli av med marken.

Varför polisanmälde du inte när du blev hotad?

– Jag vågade inte. Vem ska tro på mig över en mäktig stiftelse?, säger en tidigare arrendator.

Det här är uppgifter som jordbrukschefen för stiftelsen vid Uppsala akademiförvaltning, Curt Malmenstedt, menar inte stämmer.

– Det har inte förekommit. Vi skulle aldrig hota någon, det finns inte på kartan. Vi för ständig dialog med våra arrendatorer och upplever att vi har god kontakt med dem. Jag skulle dessutom säga att vi har högt i tak när det gäller åsikter och uppmuntrar att de ska komma fram, säger han.

Hör vittnesmålen i klippet ovan.

Bakgrund

Gustavianska stiftelsen bildades 1624 genom en donation av Gustav II Adolf.

I dag äger stiftelsen omkring 35 gårdar och över 14 000 hektar åkermark. Avkastningen är avsevärd och varje år delar stiftelsen ut cirka 90 miljoner kronor till olika ändamål vid Uppsala universitet.

Arrende är när en markägare ger en fysisk eller juridisk person rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift.

Arrendetiden för gårdsarrenden får aldrig vara kortare än fem år. Oftast går arrende i arv om en son eller dotter vill fortsätta bruka jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.