På torsdagen föll domen i hovrätten och arrendeavtalet med familjen sägs upp. Familjen har hyrt marken kring Taxinge i 47 år Foto: SVT/Samy Dahlman

Efter nio år lång konflikt – familjen Fimmerstad får lämna Taxinge

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten som pågått i nio år, mellan familjen som arrenderar marken vid Taxinge och stiftelsen som äger den, har nu nått ett slut. Under fredagen föll domen i hovrätten – arrendeavtalet sägs upp och familjen ska nu lämna marken efter 47 år.

Turerna kring Taxinge har varit många och de två parterna har mötts i tio olika domstolar. På ena sidan familjen Fimmerstad som har arrenderat gården och jordbruket i Taxinge sedan 1974. På andra sidan står markägaren, Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi.

Hovrätten väljer nu att stå fast vid beslutet om att arrendeavtalet ska sägas upp då hovrätten anser att familjen brutit mot det avtalet som funnits. Det handlar bland annat om olovlig skogsavverkning och hur man hanterat parkeringsplatser.

”Det är tragiskt”

Framtiden för julmarknaden och kakcaféet på Taxinge som familjen drivit blir fortsatt oviss. Familjen har hyrt marken kring Taxinge men har också hyrt Taxinge slott av Nykvarns kommun för att kunna driva caféet.

– Jag vet faktiskt inte vad som händer härnäst med den verksamheten. Det är tragiskt att föräldrarna behöver avsluta på det här sättet, säger Per Fimmerstad.

Familjen måste enligt domen lämna marken 14 mars 2022.

Video: Striden om Taxinge (10 juni 2021)

Så här lät det när SVT träffade familjen som arrenderat marken samt markägaren. Nu har domen fallit i hovrätten.

Gustavianska stiftelsen

Gustavianska stiftelsen bildades 1624 genom en donation av Gustav II Adolf.

I dag äger stiftelsen omkring 35 gårdar och över 14 000 hektar åkermark. Avkastningen är avsevärd och varje år delar stiftelsen ut cirka 90 miljoner kronor till olika ändamål vid Uppsala universitet.

Arrende är när en markägare ger en fysisk eller juridisk person rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift.

Arrendetiden för gårdsarrenden får aldrig vara kortare än fem år. Oftast går arrende i arv om en son eller dotter vill fortsätta bruka jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.