Mitt under arbetet får naturvårdare Mikael Lindén och hans kolleger syn på ett par öringar. Foto: Karin Fallenius/SVT

Stökig inredning i Moraån blir lekplats för havsöringen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har kommunens miljökontor gett sig ut i Moraån för att, med hjälp av stock och sten, göra det hemtrevligt under ytan. Inte minst för havsöringen som ska vandra upp längs ån i höst. Syftet är att återskapa den naturliga miljön som människor, genom att dika ur vattendragen, delvis saboterat.

Fakta om retroutprojektet

Retroutprojektets syfte är att återskapa miljöer med strukturer som gynnar den biologiska mångfalden. I det här fallet i Moraån, där kommunens miljökontor genom Naturcenter genomför så kallade biotopvårdande insatser genom att exempelvis placera ut stenar och död ved i ån. Allt i syfte att underlätta höstens vandring för havsöringen och att främja friluftsfisket.

I samband med projektet har Södertälje kommun mottagit totalt 600 000 kronor. Varav 280 000 kronor går till ovan nämnt arbete i Bränningeån och Moraån. Resterande 320 000 kronor går till Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund för arbete i Bränningeån och Kallforsån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.