Foto: SVT

Stor besvikelse efter Löfvens folkmordsbesked – skapar spricka inom Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen sa Stefan Löfven (S) till SVT att regeringen inte kommer att erkänna folkmordet 1915. Beskedet har upprört partiet lokalt.

– Jag blev förvånad och mycket besviken, jag hade förväntat mig att regeringen skulle komma med ett uttalande som inte var ett nej, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje som själv motionerat i frågan på Socialdemokraternas kongress.

Hon har kontaktat statsminister Stefan Löfvens medarbetare och framfört kritiken, och hon här även haft kontakt med samordningsministern Ibrahim Baylan (S).

Folkmordet 1915

Stefan Löfven hänvisar till en utredning som gjordes som slog fast att frågan är komplex, kan inte du ha förståelse för det?

– Jag har stor respekt för internationella frågor och att regeringen måste hantera dem med känslighet, nästan med silkesvantar, men det här borde inte vara en jättesvår fråga för regeringen när vi fattat beslut i riksdagen.

Hur allvarligt är det här för Socialdemokraterna i Södertälje?

– Det blir ju svårt för oss, det är ju vi som styr i kommunen och då måste vi öppet kritisera vår egen statsminister, säger Boel Godner och fortsätter:

– Vi kommer vara fortsatt offentligt aktiva i frågan och lyfta den mot de regeringsföreträdare som vi träffar.

Erkännandet av folkmordet 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet