Stort intresse för Anonyma kokainisters möten i Södertälje: ”Kan bli fler träffar”

Publicerad

I november förra året startade organisationen Anonyma kokainister (Cocaine anonymous, CA) möten på söndagar i Södertälje. Intresset har varit så stort att gruppen nu överväger möten fler dagar i veckan.

På dörren till Baptistkyrkan hänger en skylt som bjuder in till söndagens möte med Anonyma kokainister. När de öppnade var förväntningarna på deltagandet litet från initiativtagarna, men de blev snabbt motbevisade.

– Vi trodde väl att det skulle komma 3-4 personer, men nu snittar vi nog på 20 personer per möte, säger Pontus, en av de som driver mötena.

”Alla typer av människor”

Anonyma kokainisters möten bygger på samma tolvstegsprogram som Anonyma alkoholister använder sig av. När SVT besöker mötet deltar 14 personer.

Och trots att deltagarna pratar om sitt missbruk brister gruppen flera gånger ut i skratt.

– Det är alla typer av människor som kommer hit. Män, kvinnor, narkomaner, alkoholister. Det är olika historier, säger Anthony som står bakom mötena.

– Och vi har roligt under tiden, säger Pontus.

Ökning av kokainbeslag

Polisen beslagtar allt mer kokain i länet, enligt färska siffror från Nationellt forensiskt centrum (NFC) som SVT tagit del av.

Antalet ärenden hos polisen där kokain förekommer har ökat med närmare 20 procent, från 1055 kokainärenden år 2016 till 1250 kokainärenden år 2018.

2018 beslagtog polisen drygt 22 000 gram kokain i länet. Och det rör sig om stora summor där ett gram säljs för mellan 800 och 1000 kronor.

Utvecklingen förvånar inte Pontus och Anthony, hör mer om deras erfarenheter i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer