Foto: SVT

Svårare få p-tillstånd för rörelsehindrad

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att få parkeringstillstånd för rörelsehindrade i Södertälje. Bland annat har ett nytt ”gångtest” införts, där misstänkta fuskare tvingas bevisa att de inte klarar att gå mer än 100 meter. Men risken finns att personer som verkligen behöver ett tillstånd hamnar i kläm.

För snart ett år sedan drog Södertälje kommun i gång en satsning mot missbruket av parkeringstillstånd för rörelsehindrade eftersom de hade sett att fusket eskalerat under de senaste åren.

Som SVT Nyheter Södertälje tidigare har rapporterat handlar insatsen bland annat om att parkeringsvakterna tillsammans med polisen lurpassar vid parkeringsplatser och tar fuskare på bar gärning.

Fusket med handikapptillstånd

Inte lika lätt att få och förnya

Men den andra delen i satsningen är att det har blivit svårare att få och att förnya ett parkeringstillstånd.

– Kommunen gör en kraftigare bedömning numera, säger Södertälje kommuns parkeringschef Lars Neimert. Utifrån ansökan och det läkarintyg som är bifogat en ansökan så är vi väldigt noga med att kontrollera sanningshalten i det hela.

Max 100 meter

Ett nytt inslag är gångtestet. Det blir aktuellt när kommunen misstänkter att ett läkarintyg inte stämmer överens med verkligheten.

– Det utförs av legitimerade sjukgymnaster och går ut på att kontrollera en persons rörlighet. De mäter blodtrycket och över huvud taget belastningen på kroppen, säger Lars Neimert.

Personer som kan gå mer än 100 meter har inte rätt till parkeringstillstånd. Av den handfull sökande som hittills har gjort gångtestet har alla visat sig kunna gå längre än så.

Är gångtestet ett helt pålitligt test?

– Det måste jag nog säga med tanke på att det faktiskt är professionell personal som utför det här.

Risk att hamna i kläm

Nyligen blev det klart att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp ett ärende där en Södertäljebo överklagat avslaget på sin ansökan om parkeringstillstånd. Parkeringschefen på Södertälje kommun vill inte kommentera det specifika ärendet, men säger att avslagen är fler nu, och att många är missnöjda.

– Det är en helt naturlig del i vårt tilltuffade arbete runt bedömningen av nyansökningar och vid fölängningar, säger Lars Neimert.

Finns det risk att personer som är i behov av ett tillstånd hamnar i kläm?

– Ja, risken finns. När man gör en tuffare bedömning så finns den risken. Men vi försöker göra vårt bästa för att det inte ska ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet