Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att behålla sjuksköterskor samt att bemanna upp jourpass på Det är förklaringar som Raakel Kuusiniemi, tillförordnad chef inom hälsa och sjukvård, ger till att Södertälje kommun fördubblat sina kostnader för att hyra in sjuksköterskor från bemanningsbolag. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Miljoner läggs på hyrsköterskor inom Södertäljes äldrevård

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun hade i fjol stora svårigheter med att locka samt behålla redan anställda sjuksköterskor på sina äldreboenden. Istället tvingades man hyra in personal från bemanningsbolag och då dubblerades kostnaderna för hyrsköterskor till 12 miljoner på bara ett år.

2019 ökade Södertälje kommuns kostnader för hyrsköterskor med 650 procent på några år och låg då på 15 miljoner kronor, vilket SVT då rapporterade om. Åren därefter lyckades man halvera kostnaderna: År 2020 och 2021 låg de på 7,1 miljoner respektive 6,1 miljoner. Men i fjol hyrdes sjuksköterskor från bemanningsbolag in för 12 miljoner kronor.

Vilka risker finns det med detta?

– Det är alltid en utmaning att behålla en kontinuitet för patienterna om sjuksköterskorna byts ut ofta, säger Raakel Kuusiniemi, tillförordnad chef inom hälsa och sjukvård.

SVT har också begärt att ta del av uppgifter för den egna personalens övertidstimmar och där är utvecklingen densamma. Från 2020 mer än fördubblades timmarna och var uppe i 1700 övertidstimmar vilket gav en kostnad på ytterligare 1 140 000 kronor.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.