Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Sis-hemmet Tysslinge har det varit flera incidenter med intagna under den senaste tiden. Foto: Clara Fritzon/SVT

SVT:s reporter om Tysslinge: Så kan lagändringar hjälpa

Publicerad

Både fackförbundet Seko och myndigheten Statens institutionsstyrelse efterfrågar flera lagändringar för att situationen på landets Sis-hem ska förbättras.

Hör SVT:s reporter förklara hur de tror att lagändringarna kan hjälpa.

Hittills i år har det gjorts 72 anmälningar om hot och våld på Sis-hemmet Tysslinge utanför Södertälje – en rejäl ökning från det att hemmet öppnade 2016. Då var antalet anmälningar 12 stycken.

Under IVO-inspektionen i oktober uppgav institutionschefen Mikael Skaldeman att verksamheten är i ett sårbart läge.

”Samtliga placerade ungdomar är dömda eller misstänkta för grova brott, såsom mord och många har kopplingar till gängkriminalitet”.

Lagstiftningen inte anpassad

Mikael Skaldeman menar att lagstiftningen inte är anpassad för de ungdomar som verksamheten vårdar och att personal i dagsläget inte kan avskilja ungdomar utifrån ordningsfrågor och personalens säkerhet.

Socialdepartementet säger till SVT att flera lagförslag är på gång som väntas träda i kraft den 1 juli 2024.

En undersökning visade nyligen att nio av tio med gängkopplingar som avtjänat sluten ungdomsvård återfaller i brottslighet.

– Det vi ser är att de ungdomar som har koppling till ett kriminellt nätverk också har svårare att ta sig ur det, sa Helena Finér, sektionschef på Sis, till SVT då.

Hör SVT:s reporter berätta i videon ovan vad fack och myndighet hoppas att eventuella lagförändringar kan göra för att förändra situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.