• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

”Väldigt lite matrester här” säger Kicki Carlsson, på Telge återvinning. Foto: Linda Asmar/SVT

Larmet: Efter skatten på plastpåsar – gröna avfallspåsarna används till annat

Uppdaterad
Publicerad

Telge återvinning, som delar ut gröna påsar för matavfall gratis, larmar nu om att det felsorterade innehållet i påsarna ökat kraftigt sedan skatten på plastpåsar infördes i maj i år. Och problemet syns på flera håll i Stockholms län, bland annat i Stockholms stad, Nykvarn och Ekerö.

Varje år sorterar Södertäljeborna 8 000 ton matavfall i de gröna påsarna – som sedan blir till biogas och biogödsel. Förrutom att de felsorterade soporna stör processen så riskerar detta att i längden få andra konsekvenser för den enskilde.

– Fortsätter det så här så kommer konsekvensen bli en höjd avfallstaxa för Södertäljeborna, säger Kicki Carlsson, på Telge återvinning.

Se vad avfallshanteraren hittade när innehållet i påsarna granskades, i klippet ovan.

Efter att hushållen kastat sina gröna påsar bland andra sopor separeras de ut i en maskin från övrigt restavfall. Sedan krossas påsarna och matavfallet görs om till biogas och biogödsel.

– När det inte är matavfall i påsen så förstör det processen och blir sämre för miljön. Man ser i biogödsel att det kommer med mikroplaster ut på åkrarna, säger Kicki Carlsson.

Källa: Telge återvinning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophantering i Södertälje

Mer i ämnet