Byggbolaget Skanska menar att det i Fornbacken-fallet var ovanligt många delar av husen som behövde mer ombyggnation än väntat. Foto: SVT

Telge bostäders ledning slutade strax efter påbörjad renovering

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler bitar läggs till pusslet om vad som orsakade den ekonomiska kallduschen i Fornbacken-projektet. Nu visar det sig att ledningen för Telge bostäder slutade när renoveringen nyligen inletts.

Det har gått fyra år sedan Telge bostäders styrelse beslut om att inleda den omfattande ombyggnaden av miljonprogramshusen i Fornbacken. Renoveringen av den första gården ser nu ut att bli över 240 miljoner dyrare än väntat.

Det kan till viss del förklaras av att oväntat många hyresgäster valde det dyrare alternativet för renovering av sina lägenheter. Dessutom har både Telge bostäder och dess samverkanspartner byggbolaget Skanska bilden av att fastigheterna var i betydligt sämre skick än man först trodde.

Telge bostäders budgetmiss

– I miljonprogramsprojekt är det väldigt svårt att definiera vilken nivå man ska lägga renoveringen på, säger Martin Junblad som är distrikstchef på Skanska.

Distriktschefen Martin Junblad är Skanskas ombud i renoveringen av Fornbacken. Foto: SVT

Byggbolaget, med erfarenhet av miljonprogramsrenoveringnar på andra håll, menar att det i Fornbacken-fallet var ovanligt många delar av husen som behövde mer ombyggnation än väntat.

Byggbolaget: ”Problematisk dialog”

Men Telges koncernstyrelse och Telge bostäders styrelse talar också om en brist på kompetens hos Telge bostäder. Och en extern utredare bedömer att Skanska som ”är en stor och professionell aktör” borde ha insett bristerna i Telge bostäders organisation och i högre grad stöttat bolaget.

– Jag tycker att vi har stöttat Telge bostäder från första början i det här projektet, säger Martin Junblad.

Har ni sett att det någonstans i organisationen Telge bostäder fattats kompetens?

– Snarare då att det har varit organisationsförändringar som har gjort det problematiskt för oss att ha en dialog med beställaren när personer byts ut eller slutar, säger Martin Junblad.

Att det varit rotation på de personer som ansvarat för projektet har även blivit uppenbart för oss på SVT då det har varit svårt att få tag i någon på Telge bostäder som varit med under hela projektets gång.

Detta till följd av att Telgekoncernen genomförde en omorganisation med start 2015 när projektet nyligen sjösatts.  

Janette Jardefalk som var tillförordnad VD för Telge bostäder från hösten 2015 till våren 2016 berättar:

– Inom loppet av ett halvår så har i princip hela Telge bostäders ledning slutat. Självklart försvinner kompetens när alla slutar på ett bräde, säger hon.

Nytt ledarskap efter omorganisation

Med facit i hand hade det varit bättre att skjuta upp omorganisationen eller utföra den på ett annat sätt?

– Meningen var att vi skulle få en mer effektiv förvaltning och det var svårt att förutse om människor ska sluta, säger Boel Godner (S) ordförande för Telges koncernstyrelse.

Såvitt Boel Godner vet var det ingen som tänkte på hur omorganisationen skulle kunna påverka Fornbacken-projektet. Och hon menar att hon ändå är nöjd med tillsättningen av den nya ledningen i Telge bostäder.

Samtidigt uppfattade många att det det dröjde lite för länge inne den röda flaggan hissades i Fornbacken-projektet?

– Ja och det är ju en sak som vi ska utreda nu – om någonting som skulle ha gjorts inte gjordes och och sådär, för att lära oss för framtiden, säger Boel Godner.

Revisorerna som ska granska projektförfarandet och eventuella oegentligheter har fått i uppdrag att göra det skyndsamt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telge bostäders budgetmiss

Mer i ämnet