Thyberg om hälsoinformatörerna vid vaccinbussarna: ”Kan inte vara på alla ställen samtidigt”

Uppdaterad
Publicerad

När regionens vaccinsatsning ”Hela Södertälje mot pandemin” startade i måndags så besökte SVT tre av de fyra bussarna som står utställda runtom Södertälje. Men bara vid en av bussarna fanns det en hälsoinformatör för att svara på frågor på annat språk än svenska.

– Vi försöker fördela och använda de informatörer vi har på så bra sätt som möjligt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm.

Hälsoinformatörernas arbete går ut på att svara på frågor och sprida information, främst på andra språk. SVT har tidigare rapporterat om att informatören inte kunde något av språken som är vanliga i Södertälje: arabiska och syrianska/assyriska. Och när SVT nu besöker vaccinbussarna så talar den enda hälsoinformatören, förutom svenska och engelska, bara swahili och somaliska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.