Covidpass i kyrkan – väckte starka reaktioner i Hallunda

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 december träder Folkhälsomyndighetens restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare i kraft. För kyrkor gäller att de kan slippa införa covidpass om de begränsar storleken på sällskap som besöker kyrkan, och ser till att avstånd hålls.

– Covidpass är inget vi kommer tillämpa i vår kyrka, säger diakonen Josef Aslan vid S:t Petrus och S:t Paulus kyrka i Hallunda om de nya restriktionerna.

De nya restriktionerna som träder i kraft har väckt starka känslor bland både ansvariga och besökare vid S:t Petrus och S:t Paulus kyrka i Hallunda.

– Det är integritetskränkande, säger Diana Keriakos som är en av besökarna.

Corona i Stockholm

Kyrkorna gör olika

För arrangörer som väljer att inte införa vaccinpass är det max åtta personer i sällskap med en meter avstånd som gäller och nu väljer kyrkorna att ta till olika metoder. På S:t Jacobs katedral i Södertälje kommer man att kräva vaccinbevis i kyrkan.

– Om vi ska tillämpa regeln med en meter avstånd får vi ändå inte in så många i kyrkan, om vi bara släpper in vaccinerade kan vi få med en större andel personer, säger Zeki Bisso, ordförande i S:t Jacobs katedral i Södertälje.

Hör reaktionerna kring att det ska införas covidpass i kyrkan i Hallunda klippet ovan.

Vaccinationsbevis

För evenemang inomhus som teater, konserter och idrottsevenemang med fler än 100 personer kommer det att krävas bevis på vaccination för att få delta, föreslår regeringen.

Det ska gälla personer över 18 år och föreslås införas den 1 december.

Om vaccinationsbevis inte används ska arrangören i stället vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Deltagarna ska ha anvisad sittplats, sällskap ska bestå av max åtta personer, och sällskap kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet