Foto: SVT

Så har Gudnason förberett sig för Borg-rollen

Uppdaterad
Publicerad

Lång tid har gått sedan Sverrir Gudnason senast var i Södertälje – och mycket har hänt sedan dess.

– Första gången jag var här så skulle jag lifta ner till Emmabodafestivalen – och så tog jag pendeltåget till Södertälje för att börja någonstans.

Men den här gången är det ingen slump att han är i just Södertälje, under torsdagen är han nämligen här för att porträttera stadssonen Björn Borg i den aktuella filmen ”Borg vs McEnroe”.

Filminspelningen av ”Borg vs McEnroe”

– Det känns spännande att få komma hit och avsluta inspelningen efter allt vi har gjort – att få komma hit och se var allting började, berättar han.

Så har han förberett sig

Själv började han sitt liv på Island, där man endast kände Björn Borg som en stor idrottsman.

– Jag hade ingen relation till honom då, förutom att jag tyckte att han verkade vara en cool person.

Han uppger att man inom filmteamet arbetat mycket med att få fram den rätta looken och att spegla hur det såg ut på Björn Borgs tid – och efter flera månader av övning inför rollen så börjar nu Sverrir Gudnason lära känna den gamla idrottsstjärnans beteende och nycker.

– Jag har gjort allt vad jag kunnat inför rollen. Tittat igenom gammalt material – matcher, intervjuer och bilder. Det finns ganska mycket på Björn och det har varit ganska roligt att nörda ner sig i det där, uppger han.

Det är inte bara framför skärmen som Sverrir övat inför rollen som Björn Borg – en avsevärd tid har även spenderats med fysiskt träning.

– Jag började kanske ett halvår innan inspelningen och tränade ungefär 15 timmar i veckan, med två timmar tennis om dagen och PT fyra gånger i veckan. Det var ganska hårt för kroppen i början, men nu har man vant sig.

”Har inte träffat Borg än”

Efter flera månaders arbete med filmen har nu Sverrir Gudnason i dag en annan relation till Björn Borg och hans hemstad.

– Det är en helt annan känsla nu, det känns bra. Vi har kämpat igenom inspelningen och det känns som att vi har haft tur och fått in mycket bra material, uppger han.

Trots den grundliga researchen som gjort inför filmen saknas ett viktigt steg – besöket på tennisplanen och mötet med Björn Borg – något som Sverrir Gudnason vill råda bot på.

– Jag har inte träffat honom än, men jag kommer bjuda honom på en kaffe när jag är klar med inspelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filminspelningen av ”Borg vs McEnroe”

Mer i ämnet