Stefan Forsberg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan berättar om vilka yrkesgrupper som de har upplevt sticka ut i ökningen. Foto: Stina Stjernkvist / TT/SVT

Tredubbling av antalet ansökningar om graviditetspenning

Uppdaterad
Publicerad

I mars beslutade regeringen att gravida kan ha möjlighet att få graviditetspenning med anledning av covid-19, då de bedöms vara i riskgrupp. Det resulterade i att antalet ansökningar om graviditetspenning tredubblades under mars månad.

Det var i slutet av februari som Socialstyrelsen gick ut med att gravida i vecka 22 till 36 bedöms som riskgrupp för covid-19. Veckan därpå beslutade regeringen att de gravida som har jobb med hög smittorisk kan beviljas graviditetspenning.

Sammanlagt i Sverige kom det in 6 388 ansökningar till Försäkringskassan om graviditetspeng under mars.

Hör i videon vad som krävs för att få ersättning.

Så här funkar graviditetspenning

Den gravidas arbetsgivare gör en riskbedömning av arbetsmiljön. Om arbetsgivaren inte kan omplacera sin medarbetare eller anpassa arbetsuppgifterna, till exempel att den gravida får arbeta hemifrån, kan arbetsgivaren förbjuda medarbetaren att arbeta. Den gravida har rätt till graviditetspenning om arbetsgivaren förbjuder medarbetaren att arbeta.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet