Foto: TT

”Tryggheten Gästhuset ger mig går inte att ersätta”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiatriska stödmottagningen Gästhuset i Södertälje stängas ner, det beslutades idag. Flera patienter och anhöriga som berörs av nedläggningen reagerar nu starkt på beskedet.

En av Gästhusets patienter skriver till SVT Nyheter Södertälje:

”Förslaget om att stänga Gästhuset i Södertälje är beklagligt och kommer orsaka stor skillnad för mig som patient. Jag är i stort behov av stöd och hjälp i min PTSD (posttraumatisk stressyndrom) vilket jag genomgår en jobbig terapi för. Det stöd och den trygghet som gästhuset ger mig går inte att ersätta med heldygnsvård på en avdelning hos psykiatrin.”

Och fortsätter:

”Stängningen av Gästhuset kommer resultera i en ökning av självmord.”

”Gästhuset är det bästa jag stött på”

Ytterligare en patient har hört av sig och delar oron. Gästhuset har blivit en trygghet som de upplever att andra psykiatriska avdelningar inte kan erbjuda:

”När jag första gången kom till Gästhuset blev jag stolt och glad över att jag bodde i Södertälje kommun som har lyckats med detta. För mig som kommit hit för utmattningssyndrom och ångest har det varit en lugn plats att vila upp mig och få stabilitet i livet.

Att det nu är nedläggningshotat är bedrövligt. Alternativet är inläggning på en avdelning som är en helt annan miljö, där jag till och med upplevt risk att bli sämre i det psykiska måendet.”

”Fullkomlig katastrof”

En annan berörd reagerar starkt på beslutet och skriver:

”Det vore en fullkomlig katastrof för en mängd personer i behov av mellanvård där att uppta en sjukhusplats inte alltid är det bästa men man ändå är i behov av extra stöd.”

En anhörig till en kvinna som har erfarenhet av Gästhuset skriver:

”Min fru hade inte levt idag utan Gästhuset. Det var våran sista livlina. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.