Foto: TT

Två Syrianskaspelare stängs av för matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Två fotbollsspelare i Syrianska FC:s U19-lag ska avsiktligen ha underpresterat i minst en match och stängs nu av för matchfixning. Riksidrottsnämnden ändrar därmed Svenska fotbollförbundets, Disciplinnämndens, tidigare beslut.

– Ärendet gäller att två spelare i Syrianska FC:s U19-lag ska ha avsiktligen underpresterat i minst en match. Riksidrottsnämnden gör bedömningen att det är klart sannolikt att de båda spelarna medverkat till manipulation av en match i serien under säsongen 2017, säger Bo Bengtsson, vice ordförande Riksidrottsnämnden, i ett pressmeddelande.

Riksidrottsnämnden, idrottens egen ”högsta domstol”, ändrar därmed Svenska fotbollförbundets beslut. De båda spelarna stängs av enligt matchfixingreglementet, som är idrottens regelverk mot matchfixing.

Avstängningen omfattar träning, tävling, uppvisning och att utöva uppdrag inom samtliga idrotter.

Spelarna har tidigare stått åtalade för givande av muta åt en annan spelare i laget, dömdes först i tingsrätten – men friades i hovrätten tidigare i år.

– Jag kan bara konstatera att Riksidrottsnämnden har lägre beviskrav än rättsprocessen och det drabbar killarna och deras fotbollskarriärer, kommenterar advokat George Yanko som tidigare företrädde den ene spelaren.

Yanko menar dock att Riksidrottsnämndens beslut inte påverkar den rättsliga processen.

– Det är uteslutet då den vunnit laga kraft i hovrätten och inte överklagats.

Historiskt beslut

Det aktuella ärendet är det första avseende manipulation som Riksidrottsnämnden har prövat enligt matchfixingreglementet. Tidigare ärenden som nämnden prövat har avsett spel på egen match. Beslut fattades enhälligt av de sju deltagande ledamöterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet