Åklagaren menar att både kniven och paintballhandskarna användes för att hota och misshandla 17-åringen. Foto: Ur förundersökningen

Ungdomsgäng åtalas för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången i Södertälje tingsrätt där fyra ungdomar i övre tonåren är misstänkta för människorov. Enligt åtalet ska en 17-årig kille blivit inspärrad och misshandlad i en lägenhet i Södertälje.

Centralstationen den 24 januari i år. Ett pendeltåg från Södertälje rullar in och ett gäng ungdomar kliver ut. De är vänner sedan tidigare, men nu är situationen annorlunda. En i gruppen, en 17-åring, som nu känner sig hotad eftersom en av vännerna bär kniv, smiter in på en toalett och larmar polis. Han säger att han varit inspärrad och blivit slagen.

”Omfattande misshandel”

De fyra före detta vännerna grips på plats och det här blir slutet på en flera veckor lång konflikt i gruppen. Men det blir starten på en långdragen rättsprocess – vars förhandlingar avslutades i Södertälje tingsrätt idag.

– Det är en omfattande misshandel. Det är slag och sparkar mot huvud och kropp. Hans huvud dunkas i väggen och i handfatet. De sparkar honom mellan benen, spottar på honom och klipper av hans hår. Men det allvarligaste tycker jag är att de sätter en tom toalettrulle i hans mun och häller en massa vatten i hans hals. Det är en form av tortyr, säger kammaråklagare Björn Ankarling.

”Levt i skyddat boende”

– Han har sen den här händelsen inträffade inte kunnat bo hemma. Han har levt i skyddat boende, på hemlig ort, med ångest, stor oro och rädsla för vad framtiden har att erbjuda efter den här händelsen i januari, säger målsägandebiträdet Björn Sandin.

Skyldiga till människorov?

En av knäckfrågorna har varit huruvida ungdomarna gjort sig skyliga till just människorov, eller om 17-åringen har kunnat ta sig ur situationen. 17-åringens målsägarbiträde menar att hans klient var livrädd och därför inte kunde fly.

– Hans känsla har varit att han absolut inte haft något annat val än att stanna kvar. Han har varit rädd, det har förekommit vapen i situationen och han befarade helt enkelt att om han skulle göra ett nytt försök att fly, eller försvara sig, så skulle de döda honom eller hugga honom helt enkelt, säger 17-åringens målsägandebiträde Björn Sandin.

SVT har pratat med samtliga försvarsadvokater, men ingen vill uttala sig. Domen väntas om cirka fyra veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.