Demonstration utanför Landstingshuset. Foto: Siri Lundström

Demonstration för Vidarkliniken

Uppdaterad
Publicerad

På fredag går landstingets avtal ut med Vidarkliniken. På måndagseftermiddagen samlades ett hundratal människor i Stockholm för att demonstrera mot beslutet.

Demonstranterna möttes upp på Mynttorget i Gamla stan och tågade därifrån till Landstingshuset på Kungsholmen.

Väl där höll man tal och såg till att protestera mot Stockholms landstings beslut att inte förlänga sitt avtal med Vidarkliniken i Järna.

– Det här är ett vansinnigt beslut. Vidarkliniken är ju så oerhört uppskattad och har varit det väldigt länge, säger Siri Lundström som är en initiativtagarna till demonstrationen.

”Hon är faktaresistent”

Tidigare har hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) sagt till SVT att Vidarkliniken lutar mer åt antroposofiska metoder, än vetenskapliga sådana.

Detta när det egentligen är sagt att kliniken ska ha de antroposofiska metoderna endast som komplement.

– Hon verkar inte veta vad hon pratar om. Det är som att hon är fullständigt faktaresistent.

– Och det är ett djupt demokratiskt problem att hon inte har tagit till sig av de 25.000 mejl som har skickats till landstingspolitikerna.

Klädda i rosa

Flera hundra personer, många klädda i klinikens rosa färg, var på plats under måndagen.

Vidarkliniken är Nordens enda antroposofiska sjukhus. Man har fortfarande avtal med Sörmlands landsting och Region Skåne.

Avtalet med landstinget i Stockholm går ut den 31 mars. Kliniken har funnits till sedan 1985.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.