Den 6 december beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt på den varg som rört sig på Södertörn. Foto: Mats Tapper/ Film: Göran Nyrén

Vargaktivister tvingar bort jägare på Södertörn

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Länsstyrelsen ska aktivister röra sig på jaktområdet för skyddsjakten på Södertörnvargen. Aktivisterna ska även ha fotograferat bilar i området och frågat bilisterna vad de gör i området.

Den 6 december beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt på den varg som rört sig på Södertörn. Enligt uppgifter till Länsstyrelsen ska det nu röra sig vargaktivister i jaktområdet. På grund av detta ska några jaktlag ha ställt in planerade jakter.

”Vill slippa konfrontation”

– Några jaktlag har ställt in jakter på grund av att både slippa konfrontation men även för säkerhetsrisken så de inte råkar skjuta någon, säger Arne Söderberg som jobbar på enheten för naturvård på Länsstyrelsen i Stockholm.

Vargarna i Stockholms län

Enligt uppgifter till Länsstyrelsen ska aktivisterna även ha stoppat bilister och frågat vad de gör i området.

– De ska även ha fotograferat bilarna och registreringsskyltarna, säger Arne Söderberg.

Demonstration utanför Länsstyrelsen

I går, den 12 december, skulle en demonstration mot vargjakten hållas utanför Länsstyrelsen. Enligt Arne Söderberg var endast två aktivister på plats.

De jaktlag som har ställt in jakter är inte de jägare som aktivt deltar i skyddsjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet