Den här bilden togs på vargen i Tyresta när den skrämde in en joggare i en bil. Foto: Foto: Mats Tapper/ Film: Göran Nyrén

Beskedet: Nu ska stadsvargen på Södertörn skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på den vargtik som sedan början av sommaren rört sig på Södertörn. Länsstyrelsen konstaterar att vargen allt oftare sökt sig till människor och att det blivit svårare att skrämma bort vargen.

De första observationerna av vargen på Södertörn gjordes i början av juni. Sedan dess har länsstyrelsen fått in cirka 400 rapporter om observation av varg i området.

– Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid länsstyrelsen Stockholm.

Nyfiken varg

Flera har vittnat om att vargen är nyfiken, oskygg och har rört sig nära människor. Till en början närmade sig vargen främst människor som var ute med sina hundar, men på senare tid har den sändarförsedda vargen även rört sig nära människor utan hund och kommit närmare än tidigare.

Den uppehåller sig också oftare i tätbebyggda områden.

Många som bor i området där vargtiken setts har uttryckt stor oro för att möta vargen. Enligt länsstyrelsen har vargen också fått människor att till exempel undvika hundpromenader.

”Kan uppstå farlig situation på sikt”

Inför beslutet att tillåta skyddsjakt har länsstyrelsen rådgjort med Viltskadecenter, ett nationellt centrum för kunskap om vilt, viltskador och samhälle. De har bedömt att risken för skada på människor är mycket liten.

Men om vargens beteende tillåts fortsätta finns en risk att den blir så van att vara nära människor att det på sikt kan uppstå en farlig situation. I förebyggande syfte föreslår därför Viltskadecenter att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt, en uppfattning som länsstyrelsen delar.

Flytta vargen är inget alternativ

Allt flytta vargtiken till ett annat område är inget alternativ.

– Det blir sällan lyckosamt. Det blir en stress för djuret och det finns flera tillfällen då djuret vandrat tillbaka. När det gäller den här individen är det beteendet vi vill ha bort, så flyttar vi henne så flyttar man bara problemet, säger Mia Olausson.

Sändare runt halsen

Vargtiken föddes i Norge för 1,5 år sedan och har en sändare runt halsen men det kommer inte att  underlätta jakten.

– I mitten av oktober slutade den att sända. Vi har jaktledare i området som kan spåra vargen men vi är beroende av rapportering från allmänheten, säger Mia Olausson.

Skyddsjakten är tillåten från 6 december till och med den 28 februari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet