– Nu kommer vi att gå ut i skogen, hålla ett öga öppet och se till att allt går rätt till, säger Johanna Nyström, till vänster bild. Foto: SVT

Aktivister går till skogs för att rädda vargen

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på Södertörnsvargen, något som väckt kraftiga reaktioner. Under de senaste dygnen har djurrättsaktivister samlat in över 14.500 namn på en protestlista. Samtidigt har länsstyrelsen under det senaste dygnet tagit emot ovanligt många överklaganden.

– Vi uppmanar folk och markägare till att överklaga, säger Johanna Nyström, djurrättsaktivist.

Länsstyrelsen i Stockholm bekräftar att det har kommit in ovanligt många överklaganden när det gäller Södertörnsvargen bara sedan i onsdags.

Vargarna i Stockholms län

Över 100 överklaganden

– Det har kommit in över 100 överklaganden och det ökar hela tiden, men domstolen säger att det inte kommit in något skäl hittills för att stoppa jakten, säger Mia Olausson, naturvårdschef Länsstyrelsen i Stockholmslän.

Hon poängterar dock att ett slutgiltig dom har inte kommit än.

– Lever man i en demokrati måste man försöka säga vad man tycker och tänker och försöka påverka, säger Johanna Nyström.

Ingen skyddsjakt till helgen

Enligt länsstyrelsen kommer man inte att ha några planerade insatser gällande vargen under helgen. Men trots det uppmanar Johanna Nyström att fler rör sig ute i skogen för att störa vargen och försvåra jakten.

– Nu kommer vi att gå ut i skogen, hålla ett öga öppet och se till att allt går rätt till. Vi kommer att vara här tills kaffet tar slut och sedan tar några andra över, säger hon.

Vargtiken väcker både rädsla och sympatier. Foto: Gören Nyrén

Förstår oron

Johanna Nyström bor själv i Haninge och förstår oron över att ha ett rovdjur i sin nära omgivning.

– Men ingenting har hänt. Hon har tagit får. Hon har varit nära, men hon har inte visat något aggressivt beteende och det är inte tillräckligt för skyddsjakt.

Johanna Nyström tror inte att skyddsjakt är lösningen på vargtikens närvaro.

– Jag tror att man ska acceptera att man har en varg i området och att när man går ut, har med sig knallskott för att skrämma vargen och att man inte har sina hundar lösa i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet