Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kjell berätta om hur svårt det var att acceptera att han hade förlorat alla får på en och samma gång. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Varg från Sjundareviret tog alla Kjell Anderssons får

Uppdaterad
Publicerad

När Kjell Andersson vaknade i fredags gjorde han en skrämmande upptäckt. En varg hade under natten gått till attack i hans fårhage och dödat alla får – bara 50 meter från hans sovrumsfönster.

Kjell Andersson tror att vargen har hoppat över viltstängslet, trots att länsstyrelsen ersatt och inspekterat det. Enligt länsstyrelsen är det djurägaren som ansvarar för att hålla stängslet i bra skick, något man kan söka ersättning för. 

– Tanken är ju absolut att vargarna inte ska kunna ta sig över. Men att garantera att det inte skett är ju svårt. Är stängslen i gott skick är det ovanligt att de tar sig in, säger Sara Sundin vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Vargarna i Sjundareviret

Följ med till gården där attacken ägde rum i videon. Varning för obehagliga bilder.

Ensam varg

Troligtvis är det en ensam varg som genomfört attacken, enligt Sara Sundin.

– Och mest troligt är det är en varg från Sjundareviret i och med att det är där attacken skett, säger hon.

Nu har dna samlats in och ska analyseras för att ta reda på varifrån vargen kommer.

Ingen skyddsjakt

Sker angrepp upprepande gånger inom samma område brukar länsstyrelsen få in skyddsjaktsansökningar från djurägare, men ingen sådan ansökan har inkommit efter förra veckans attack. Beslut om skyddsjakt i Södertälje på grund av vargattacker har fattats tidigare men ska enligt Sara Sundin inte vara aktuellt i nuläget.

– Skyddsjakt tar man till om man verkligen bedömer att det finns uppenbar risk för allvarlig skada, såsom avvikelse från det normala och att man ser ett mönster. Det har vi inte sett här. Vargangrepp sker ju då och då – tyvärr.

Första attacken på många år

Innan angreppet hade familjen Andersson haft fåren i sex år utan att vargen rört dem. Nu planerar de att köpa nya får och höja stängslet runt hagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet