Hör Erika Tönnerfors dela med sig av sina bästa tips för vintercykling. Foto: SVT

Hon cyklar året runt: ”Många tror att det är farligt och halt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 februari är det dags igen för årets vintercyklistdag, dagen som är till för att upplysa om alla positiva fördelar med cykling året runt. En som har cyklat året runt i många år är Erika Tönnerfors.

– Jag cyklar till jobbet varje dag så då jag vill inte sluta på vintern, säger hon till SVT på vägen till jobbet.

Vintercyklingens dag är den svenska delen av den globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day som infaller andra fredagen i februari varje år, vilket i år är den 12 februari. Syftet med dagen är att visa att cykling är ett hälsosamt och miljövänligt sätt att ta sig fram på under hela året.

Vintercyklingens dag är också även till för kommuner att visa upp deras arbete, planer och visioner de har för att främja cyklandet under vintertid.

Bra alternativ under pandemin

– Det finns många aspekter till varför man borde cykla på vintern. Vi drar ner på utsläppen samtidigt som folkhälsan blir bättre. Och i dessa rådande tider med covid-19 så är cyklingen ett bra alternativ för den som inte vill åka kollektivt till jobbet, säger Anders Olofsson hos Cykelfrämjandet.

Hör i videon vad Erika Tönnerfors, vintercyklist, säger om att cykla på vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.