Folkrättsjuristen och professorn Ove Bring förklarar här varför utrikesministerns argument är felaktiga. Foto: TT/Linda Asmar

Utrikesminister Margot Wallström kritiseras för uttalande om folkmord: ”Saknar helt relevans”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallströms (S) förklaring till varför regeringen inte kan erkänna folkmordet år 1915, Seyfo, saknar helt relevans.

Det menar flera folkrättsprofessorer som granskat ministerns uttalande.

Det var i maj som SVT Nyheter Södertälje avslöjade att statsministern inte avser att fullfölja sitt tidigare vallöfte om att regeringen ska jobba för ett erkännande av folkmordet år 1915 i dåvarande Osmanska riket då över 1,5 miljon assyrier/syrianer och armenier mördades.

Beskedet resulterade omedelbart i en högljudd kritikstorm mot Socialdemokraterna. När Margot Wallström kom till Södertälje i juni för att diskutera frågan med ett 30-tal företrädare från de berörda folkgrupperna hoppades man på ett annat besked. Men det kunde inte utrikesministern ge.

Folkmordet 1915

– Vi kommer inte att göra det i dagsläget och menar samtidigt att det är viktigt att föra en diskussion om folkmordskonventionen och hur användbar den är, sa hon till SVT och fortsatte:

– För en regering innebär det ett folkrättsligt och statsrättsligt ansvar om man fattar ett sådant beslut. Det är anledningen till att inga länder i världen, förutom två eller möjligen tre, har gjort det.

”Felaktiga påståenden”

SVT har låtit Ove Bring, folkrättsprofessor emeritus, jurist och tidigare folkrättsrådgivare på Utrikesdepartementet, granska ministerns argument. Han säger att Wallströms påståenden ”saknar relevans”.

– Det finns bara en folkmordskonvention och den är inriktad på att straffa människor som har begått folkmord, det vill säga människor som lever idag, som kan sättas i fängelse. Och det är ju inget krav på Sverige att gräva upp människor som är avlidna sedan länge. Konventionen skapar inga problem för Sverige i det här sammanhanget.

Ove Bring, folkrättsjurist och professor emeritus. Foto: SVT

Pål Wrange, även han professor i folkrätt vid Stockholms universitet, håller med Ove Bring.

– Jag förstår inte hennes argument om att ett erkännande skulle kunna leda till ett ansvar för Sverige, jag kan inte se några juridiska konsekvenser av det. Det kan hända att hon har missförstått det. Däremot, så klart, politiska konsekvenser som kan uppkomma, säger Pål Wrange som efter senaste valet fick i uppdrag av Stefan Löfvens regering att utreda bland annat vad ett svenskt erkännande av folkmordet skulle innebära.

FN:s folkmordskonvention kom till efter andra världskriget i syfte att förhindra framtida folkmord. Och enligt Ove Bring går den inte att tillämpa på historiska folkmord.

Du säger alltså att ministerns besked med hänvisningar inte var korrekt?

– Om hon hänvisade till att det skulle vara problem för Sverige till följd av folkrättsliga konventioner med ett erkännande, så är den uppfattningen inte hållbar. Den är felaktig, säger han.

Vill utreda konventionen

Under sitt besök i Södertälje lovade utrikesministern att regeringen ska anordna en internationell konferens där man hoppas kunna tydliggöra folkmordkonventionens förhållande till historiska folkmord. SVT frågade vad hon vill se för förändring för att kunna fatta ett beslut om ett erkännande.

– Det är det vi behöver titta på, det kan jag inte säga idag. Den diskussionen behöver föras, varför är det så svårt, varför kan vi inte göra det utan att det blir diskussion om det rättsliga? sa Margot Wallström till SVT under sitt besök.

”Ministern blandar ihop”

Ove Bring är fortsatt kritisk.

– Man behöver inte en konferens för detta, det tar tio minuter för en jurist att fastställa att konventionen ägnar sig åt nutid och inte på något sett hindrar staters erkännande av folkmord i det förflutna.

Pål Wrange, professor i folkrätt. Foto: Press

Pål Wrange håller med.

– Det finns inget behov av att utreda konventionen, den tillämpas redan av internationella domstolar.

– Folkmordskonventionens förpliktelse att åtala kan inte tillämpas retroaktivt däremot hindrar det inte att termen folkmord används på äldre händelser, säger han.

Ingen kommentar från UD

Ove Bring säger att Wallström kan ha blandat ihop politik med folkrätt.

– Jag tror kanske att hon blandade ihop politiska problem som kan uppstå till följd av ett erkännande, med folkrättsliga problem som hon försökte säga. Men det är inte ett hållbart påstående. säger han och fortsätter.

– En erkännande stat kan få utstå vissa politiska konsekvenser såsom att Turkiet kallar hem sin ambassadör och kanske hotar med bojkott av svenska varor. Men något folkrättsligt ansvar infinner sig inte.

SVT har kontaktat UD för att låta utrikesminister Margot Wallström bemöta kritiken från folkrättsprofessorerna. Men de låter hälsa att hon inte har ytterligare kommentarer.

Erkännandet av folkmordet 1915

  • Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas även ibland för ”Seyfo” eller det armeniska folkmordet. Över 1,5 miljon assyrier, syrianer, armenier och pontiska greker beräknas ha mördats.
  • År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
  • Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
  • 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv i Södertälje att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
  • När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
  • På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
  • 1 maj 2018 gav Stefan Löfven beskedet till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte kommer att arbete för att erkänna folkmordet, ett beslut som sedan fick kritik från flera organisationer.
  • Den 6 juni kallades Margot Wallström till Södertälje då en skarp kritik som väckts efter statsministerns besked. Hon förklarade att regeringen inte kunde erkänna folkmordet och hänvisade till folkmordskonventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet