Damm ska skydda från översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun har drabbats hårt av översvämmningar efter de senaste årens skyfall. Nu påbörjas ett projekt som ska förebygga framtida översvämningar i Mariefred och Åkers styckebruk.

2010 drabbades Mariefred och Åkers styckebruk av svåra översvämningar efter skyfall. Skadorna beräknades kosta 40 miljoner kronor och ungefär 200 fastigheter skadades.

Nu ska man förhindra att samma sak händer igen – idag påbörjades arbetet i Åkers Styckebruk.

– Det är viktigt att göra det här för att i första hand skydda de enskilda medborgarna. Här har ju stått vatten på vägarna upp till knäna på folk. Vatten har strömmat in i fastigheter och det har orsakat stora ombyggnadsbehov. Många har dessutom fått flytta ut ur sin fastighet under tiden som det här har pågått, säger Arne Rutgersson, säkerhetschef vid Strängnäs kommun.

Dåligt anpassat

Det är inte bara Strängnäs som har haft problem med att skyfall lett till översvämningar. Även andra kommuner har drabbats. Det moderna samhället är dåligt anpassat vid översvämningar. Tät bebyggelse, stora byggnader och mycket asfalterade ytor är några av anledningarna till att vattnet inte hinner sjunka undan.

Dammen i Åkers Styckebruk ska därför samla upp vattnet tills skyfallet är borta och kan fraktas bort. Projektet kommer kosta Strängnäs kommun runt 21 miljoner kronor.

”En bra investering”

– Vi räknade med att skyfallen 2010 kostade samhället 40 miljoner. Då tror vi att investera 21 miljoner i de här åtgärderna är en bra investering för medborgarna här i Åkers styckebruk och i Mariefred, som har varit de som varit hårdast drabbade, säger Arne Rutgersson, säkerhetschef vid Strängnäs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer