Foto: Arkivbild/SVT

Mälaren hotas av vattenväxt

Publicerad

Vattenväxten sjögull håller på att ta över stora delar av Mälaren och nu ligger Eskilstuna kommun i farzonen. Mälarens vattenvårdsförbund varnar nu flera kommuner för en sjögullsinvasion om problemet inte tas på allvar redan idag.

– Det vi är väldigt rädda för är att få en ökad spridning av det här. Just nu är sjögullen begränsad, men det börjar komma upp små kolonier, säger Staffan Jansson, ordförande Mälarens vattenrådsförbund.

Nu i april syns inte sjögull till i Mälaren men om en knapp månad kommer den att börja breda ut sig. På vägen konkurrerar den ut andra arter och skapar stora problem för bad, fiske och båtliv.

– Det enda sättet är att rycka upp de här sjögullsväxterna och ta upp dem på land och helst då elda upp dem när de torkat och inte putta ut dem i vattnet, säger Staffan Jansson.

Sjögull har spridit sig till Mälaren via Arbogaån och idag finns hundratals kolonier som drabbar fyra kommuner. Det är Kungsör, Köping, Västerås och Eskilstuna.

För att stoppa spridningen har Mälarens vattenvårdsförbund informerat de berörda kommunerna om vattenväxten. Nu är det upp till kommunerna att agera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer