Enligt Urban Mattsson, antikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län, är det väldigt ovanligt att återfinna en runsten. Foto: SVT

Nu invigs den 1 000 år gamla runstenen

Uppdaterad
Publicerad

Den runsten som hittades förra sommaren utanför Eskilstuna har fått en ny permanent plats. I dag onsdag ska stenen invigas.

Det är Eskilskällans vänner, Länsstyrelsen i Södermanlands län samt Eskilstuna kommun som anordnar invigningen.

– Anledningen till att vi har en invigning är för att det är en väldigt ovanlig händelse att återfinna en runsten. Det kanske sker vart tionde eller tjugonde år, säger Urban Mattsson, antikvarie på länsstyrelsen.

Hittades av cyklist

Det var förra sommaren som en cyklist hittade runstenen i ett dike under bygget av cykelbanan mellan Eskilstuna och Sundbyholm. Stenen som avbildades senast på 1600-talet var försvunnen i 300 år. Runstenens historia går dock längre tillbaka. Den restes på platsen första gången någon gång i början av 1000-talet enligt runforskaren Magnus Källström.

Stenen står nu vid gravfältet Ormkullen längs med Mälarvägen mellan Sundbyholm och Eskilstuna. Det har varit mycket jobb för att kunna flytta stenen.

– När den hittades använde vi oss av stenkonservatorer som flyttade den väldigt försiktigt. Vi la den på närmaste gård, och efter det har vi rengjort och analyserat stenen.

Har scannat av runstenen

Urban Mattsson berättar att runskriften scannats med en laserscanner.

– Med scannern har man mätt själva djupet och utformningen av ristningen. Då kan man även se dolda ristningar som inte är så lätta att se med blotta ögat.

”Ett perfekt ställe”

– Det här är ett perfekt ställe att ha stenen på eftersom det finns en koppling till den gamla färdvägen som den antagligen stått vid innan den försvann, säger Urban Mattson.

Runstenen ska invigas klockan 16 på onsdagen den 8 maj av landshövdingen Liselott Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.