Den 20-åriga Nyköpingskvinnans konto användes enligt åtalet för att ta emot bedrägliga Swish-betalningar. Foto: SVT

20-årig Nyköpingsbo åtalad efter bankbluff mot kvinna

Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern lurades att göra flera swishinbetalningar. En del av pengarna hamnade på en 20-årig Nyköpingsbos konto. Nu har 20-åringen åtalats för penningtvättsbrott.

Det var i slutet av juni 2021 som en kvinna fick ett telefonsamtal från en person som uppgav sig komma från en bank. Enligt kvinnan sa personen som ringde upp att banken fått in en låneansökan på sammanlagt 150 000 kronor.

Det här gjorde kvinnan nervös och hon bestred lånet.

Swishade pengar

Uppringaren sa då att kvinnan skulle kopplas vidare till säkerhetsavdelningen på kvinnans bank.

Efter att samtalets kopplats fram till en annan person övertalades kvinnan att swisha sammanlagt 30 000 kronor till två olika telefonnummer.

Ett av numren visade sig gå till en 20-årig person i Nyköping.

Nu har 20-åringen åtalats för penningtvättsbrott efter att ha mottagit 15 000 kronor som kvinnan ska ha blivit av med.

Nekar till brott

Den åtalades erkänner att pengarna satts in på kontot, men säger sig inte ha vetat om att de kom från ett misstänkt brott.

I polisförhör säger sig den åtalade 20-åringen ha övertalats att ta emot pengar från en bekant som sagt sig ha tappat sitt bankkort, och alltså inte kunde få ut några pengar. Efter att pengarna satts in, togs de sedan ut från en bankomat så att den bekanta hade pengar på fickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.