Vittnen som hörts i rätten uppger att flickan gett dem motstridiga berättelser, något som rätten menar styrker 21-åringens version. Foto: Henrik Montegomery, TT och SVT. Montage.

21-årig man hade sex med 13-åring – inte våldtäkt enligt tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad
En 21-årig man hade sex med en 13-årig flicka, något som normalt bedöms som våldtäkt mot barn. Men rätten valde att tro på mannens berättelse om att samlaget var frivilligt, och dömer honom därför för det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn.

Flickan själv uppger att hon inte ville ha sex med mannen, att hon var rädd och att hon sa nej flera gånger. Men enligt tingsrätten är hennes berättelse vag och saknar detaljer.

Mannen och flickan, som både är bosatta i Eskilstuna, träffades på ett chattforum. I sin profil på forumet uppgav flickan att hon var 15 år, men enligt henne berättade hon senare sin verkliga ålder för mannen som själv sa att han var 17.

Åtalet styrkt

21-åringen förnekar att han skulle ha ljugit om sin ålder och menar att han inte visste att flickan var minderårig. Tingrätten anser dock att han borde ha förstått det, med tanke på att han visste var flickan gick i skolan och att de hade en gemensam vän som var 14 år.

Samlaget skedde på kvällen i mannens lägenhet. Både flickan och mannen uppger att de upplevde att de hade ett förhållande.

Enligt tingsrätten är åtalet om våldtäkt mot barn styrkt då 21-åring borde ha förstått att flickan var minderårig, men då rätten väljer att tro på att samlaget var frivilligt ser man det som en förmildrande omständighet och dömer honom istället för sexuellt utnyttjande av mindreårig.

Påföljden bestämdes till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer