Foto: Christian S Zetterdahl

30 procent fler avvisningar på Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill öka antalet verkställda utvisningsärenden och idag fick inrikesminister Ander Ygeman (S) på plats se hur Skavsta flyplats ökat effektiviteten.

Med tiotusentals aktiva utvisningsärenden hos polisen har regeringen gett klara direktiv om att man vill öka antalet verkställda beslut i avvisnings- och utvisningsfallen och det verkar nu ha gett resultat.

30 procentig ökning

-Avvisningsärendena på Skavsta har ökat med 30 procent under 2016 och ärenden som Migrationsverket överlämnar till oss har ökat med 19 procent, så vi har varit duktiga förra året, säger Emelie Lindvall på gränspolisen i Polisregion Öst.

Och enligt inrikesministern har alla typer av återvändanden ökat under 2016.

Alla typer av återvändanden ökar

-Vi har sett att alla former av återvändanden har ökat under det senaste året, det frivilliga, det polisen gör och direktavvisningar vid gränserna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Men med ökade krav på effektivitet, har gränspolisen sagt att det behövs betydligt mer resurser för att verkställa alla ärenden?

– Gränspolisen är ju en del av polisen i Sverige som kraftigt har förstärkts med fler anställda och mer resurser och det är naturligtvis en förklaring bakom ökningen, säger Anders Ygeman (S).

Nya arbetsrutiner bakom ökningen

-Vi har gjort lite omfördelningar i arbetet. Vi jobbar mycket emot arbetsplatskontroller och inre utlänningskontroller nu, som vi inte gjorde på samma sätt tidigare, och vi upplever ett gott resultat, säger Emelie Lindvall från gränspolisen.

Och att utlänningskontrollerna skärpts det kunde Anders Ygeman konstatera själv med egna ögon vid dagens besök på Skavsta.

– Idag har man kontrollerat några flighter, och några ukrainska medborgare och det visade sig att deras papper inte höll och  man avvisade dem då direkt vid gränsen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.