Bland dem som åtalades under torsdagen för synnerligen grovt narkotikabrott återfinns en man som nu pekas ut av polisen som ligans vd. En annan av de åtalade är en 73-årig man som tidigare gjort sig känd som ledare för den så kallade Grodmansligan. Foto: SVT Design

47-åring pekas ut som knarkligans vd – här är de misstänkta i Darknet-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare menar att en 47-årig man från Stockholm haft ett slags vd-roll i den knarkliga som åtalades vid Nyköpings tingsrätt under torsdagen. Bland de misstänkta finns också en 73-årig man som under 80-talet pekades ut som ledare för den så kallade Grodmansligan.

Sex personer åtalades under torsdagen för synnerligen grovt narkotikabrott. De misstänks ha ingått i en knarkliga som sålt stora mängder droger på Darknet, en hemlig del av internet. En verksamhet som stoppades i samband med den internationella polisinsatsen Trojan shield i juni förra året.

• En av de åtalade är en 47-årig man från Stockholm som häktats av Örebros tingsrätt. Mannen har tidigare bland annat dömts till sex års fängelse för grovt narkotikabrott efter att ha sålt och förvarat stora mängder narkotika i Stockholm. Enligt polisen har 47-åringen haft en slags vd-roll i den liga som nu åtalats i Nyköping.

Operation ”Trojan Shield”

• Bland de åtalade återfinns också en 73-årig man från Småland. Han är sedan tidigare dömd för flera grova narkotikabrott och under 80-talet blev han omtalad som ledare för den så kallade Grodmansligan. Mannen smugglade bland annat amfetamin genom att simma i land med narkotikan.

• I januari 2018 dömdes en 42-årig man från Trosa av Svea hovrätt till fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Enligt domen hade han genomfört sammanlagt 48 överlåtelser av sammanlagt 60 gram kokain. Överlåtelserna, som skedde under perioden 29 september 2015 till den 6 februari 2017, ska ha skett systematiskt enligt domstolen. Det var en av anledningarna till att brottet ansågs vara grovt.

• Den yngsta personen i den misstänkta ligan är en 21-årig kvinna från Stockholm. Hon är tidigare ostraffad.

• Ytterligare två personer har åtalats för att ha ingått i knarkligan. Båda är hemmahörande i Sörmland och tidigare ostraffade. Det handlar om en 27-årig kvinna från Nyköping och en 30-årig man från Trosa.

Enligt polisen nekar fem av de åtalade till brott. Vem av de åtalade som inte nekar till brott vill inte åklagare och poliser avslöja.

– Det är lite känsligt och vi vill inte gå in på det, säger Fredrik Beijar, kammaråklagare i Nyköping.

Samtliga har åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet