Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar föreskolechefen om varslen inom kommunen. Foto: Fredrik Sandberg / TT och Eskilstuna kommun

50 barnskötare varslas om uppsägning i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun varslar 50 tillsvidareanställda barnskötare. Anledningen: ett vikande antal barn i förskolan.

Kommunen har identifierat totalt 122 tjänster som övertaliga i förskolan. Av dessa bedöms cirka 70 kunna erbjudas annan tjänst inom kommunen. Övriga 50 tillsvidareanställda varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist.

– Det här har varit en lång och tung process. Det känns extra tufft utifrån den tid vi lever i med inflation, höga elpriser med mera, säger Tina Persson, förskolechef.

Minskande barnkullar

Under 2022 minskade antalet barn i förskolan med 200. Antalet barn beräknas minska med ytterligare 200 under 2023. Antalet anställda behöver anpassas för att få rätt kompetens på rätt plats och säkra undervisningens kvalitet.

– Nu sitter vår HR-enhet tillsammans med de fackliga för att göra en turordningslista. Vi har också jobbat jättemycket med matchningar och tittat på andra förvaltningar, säger Tina Persson och fortsätter:

– Vi vet att man behöver folk inom vård och omsorg och vi har också gjort som så att vi har erbjudit ett pensionpaket för personer som fyllt 64 år.

Liknande varsel genomfördes i Katrineholm där 50 barnskötare blev av med sina jobb.

I klippet ovan får förskolechefen tre frågor om förskolevarslen i Eskilstuna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.