52-åringens advokat, Torbjörn Olsson. Foto: SVT

52-åringens advokat: ”Kommer sannolikt överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige Eskilstunabo som startade Facebook-gruppen Stå upp för Sverige dömdes i dag i Eskilstuna tingsrätt enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Han dömdes till villkorlig dom och böter, och domen kan komma att överklagas.
– Sannolikt blir det så, säger advokaten Torbjörn Olsson.

Mannen fälls för brott enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Det är en lag som bara har tillämpats en gång tidigare, och då friades den misstänkte av Högsta domstolen.

– Jag är mycket förvånad över att det blir en fällande dom. Min huvudman har gjort det som ålagts honom, och mer därtill.

52-åringen döms för att inte ha raderat totalt åtta kommentarer i gruppen.

”Överskridit gränsen”

Tingsrätten anser att samtliga kommentarer ”helt klart har överskridit gränserna för en saklig och kritisk diskussion och därmed utgjort hets mot folkgrupp” samt att ”detta varit uppenbart”. Tingsrättens resonemang är svåra att förstå, anser Torbjörn Olsson.

– Varför skulle han medvetet ha lämnat kvar åtta kommentarer när hundratusentals har raderats?, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer