Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Rydlund är en av hemtjänstkunderna som kanske måste byta aktör. Hör henne berätta vad hon tycker om det. Foto: Otilia Bogen, SVT

82-åriga Elisabeth Rydlund kan tvingas byta hemtjänst: ”Det är förjäkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 oktober beslutade Socialnämnden i Strängnäs att det valfrihetssystem inom hemtjänsten som tillämpats i kommunen sedan 2012 ska rivas upp. Elisabeth Rydlund, 82-årig Strängnäsbo, är en av personerna som kan behöva byta hemtjänstaktör.

Det är inte säkert att kommunfullmäktige kommer att gå på samma linje som socialnämnden. Men för Elisabeth Rydlund, som är beroende av hemtjänst för allt från att handla till att gå på promenad, innebär frågan ett orosmoment. Hon är trygg med sin nuvarande hemtjänst och vill inte riskera att hamna hos en ny aktör som kanske innebär en rad nya ansikten i hemmet.

– Vi valde den här aktören som är lite mindre för att vi ville ha en liten personalgrupp, säger dottern Karin Gustavsson.

I klippet ovan berättar Elisabeth Rydlund om hur det känns att inte veta vem som kommer att ta hand om henne i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet