Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anne-Sophie Wallin berätta varför hon lämnade in anmälan till Arbetsmiljöverket och hör äldreomsorgschefen Jenny Karlsson svara varför kommunen har brutit mot reglerna. Foto: Aymen Mussa/SVT

Hemtjänstpersonal arbetade 15 timmar utan dygnsvila – anmälde Strängnäs kommun till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Stress, underbemanning och långa arbetspass. Så har vardagen för hemtjänstpersonalen i Mariefred, Åker och Stallarholmen sett ut – till skyddsombudet Anne-Sophie Wallin sa stopp.

– Att lämna in 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket var vårt sätt att säga stopp – det räcker nu, säger hon.

Situationen hade pågått sen i höstas och Anne-Sophie Wallin fick till slut till ett möte med en chef som presenterade åtgärder. Men det var inte tillräckligt.

– Vi hade inte tillräckligt med personal för våra brukare och vi fick ingen återhämtning mellan besöken, säger hon.

Hemtjänsten i Strängnäs

”Återhämtning, vad är det?”

Efter samtal och i samråd med sina arbetskollegor bestämde Anne-Sophie sig för att skicka in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

SVT har pratat med flera inom hemtjänsten i Strängnäs, som säger att vissa fått jobba 15-timmars pass utan någon dygnsvila på grund av personalbrist, även Anne-Sophie själv har gjort det.

I anmälan står det att vissa fått jobba från till exempel klockan 7 på morgonen till 22 på kvällen, för att sedan börja klockan 7 nästa morgon.

– Återhämtning, vad är det?, säger en av dem med en ironisk ton.

Strängnäs kan bryta mot lagen

Enligt Linda Lindblad, jurist på Arbetsmiljöverket, så är det lag på att ha sammanhängande dygnsvila på 11 timmar under varje 24-timmarsperiod.

– Utan att veta alla detaljer i det här fallet låter det som att reglerna inte har följts. Det är upp till arbetsgivaren att bemanna och se till att socialtjänstlagen och arbetstidslagen följs, säger hon.

Många brukare på kort tid

Äldreomsorgschefen Jenny Karlsson, säger till SVT att man på ganska kort tid fått många brukare och att man tidigare inte hunnit rekrytera personal i samma takt.

– Det är beklagligt att personal inte kunnat återhämta sig, men å andra sidan måste brukarna också ha sin hjälp, det är också vårt ansvar.

Kan dra tillbaka anmälan

Karlsson säger också att man haft ett möte med facket där man tryckte på att man under den senaste tiden anställt mer personal. Skyddsombudet Anne-Sophie Wallin säger också att situationen blivit bättre och att hon kommer att dra tillbaka anmälan om det fortsätter på rätt väg.

Därför bryter Strängnäs kommun mot arbetsmiljölagen. Hör äldreomsorgschefen svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet