Foto: TT

96-årig kvinna lurad av falskt ”barnbarn” – nu döms 28-åring

Publicerad

Fem äldre kvinnor från Katrineholm lurades på sammanlagt nästan 100 000 kronor av personer som bland annat låtsades vara barnbarn i behov av pengar. Bland de drabbade finns en 96-årig kvinna. Nu döms en 28-årig man för grovt bedrägeri.

Den 28-årige mannen är hemmahörande i Flens kommun. Han döms för att ensam eller i samförstånd med andra ha lurat fem äldre kvinnor från Katrineholm på totalt 93 990 kronor.

Köpte telefon

De drabbade har enligt tingsrätten berättat mycket likartade historier. En man eller en kvinna ringde upp offren och påstod sig vara en granne eller en yngre släkting, som till exempel ett barnbarn. Uppringaren påstod sig ha fått fel på bilen och var därför i behov av pengar. En annan person skulle komma och hämta offrets kontokort.

Den äldsta av offren, en 96-årig kvinna, lurades på totalt 20 000 kronor som bedragaren tagit ut från hennes konto.

Polisen har med hjälp av övervakningsfilmer från bankomater kunnat identifiera den 28-årige mannen när han tagit ut pengar. Han ska även i något fall ha köpt en telefon med ett kontokort som han lurat till sig av ett offer.

Har erkänt

Mannen har erkänt att det antingen varit han själv eller en person som han känner som ringde samtalen. I samband med rättegången ska han också ha bett två av sina offer om ursäkt, erfar SVT.

28-åringen är sedan tidigare dömd för olika brott och förekommer under totalt 72 avsnitt i belastningsregistret. Frivården anser att hans kriminalitet kopplas till såväl missbruk som psykisk ohälsa, och att en behandlingsplan skulle minska risken att han återfaller i brott.

Döms till vård

Nyköpings tingsrätt höll med och dömde honom till skyddstillsyn med tio månaders institutionsvård och sex månaders utslussningstid. Det motsvarar enligt rätten 1,5 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.