Advokat Ceren Akkaya företräder många våldsutsatta kvinnor i Istanbul.

Advokat i Turkiet: Lagar mot barnäktenskap kringgås

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har beslutat att tolvåriga Maria ska utvisas från Sverige till Turkiet, trots att familjen berättat att hon hotas med tvångsgifte med en 30-årig man. Myndigheten menar att det finns lagar mot barnäktenskap i Turkiet, men en turkisk advokat uppger för SVT Nyheter Sörmland att lagen kringgås.

12-åriga Maria fruktar för att bli bortgift i sitt hemland, men i asylutredningen prövades inte hennes asylskäl särskilt – enbart hennes mammas.

Och mammans asylskäl bedömdes inte tillräckliga för att få stanna i Sverige.

”Borde ha fått berätta”

Frågor borde hon ha ställts till barnet, menar advokat Maria Fager Hohentahl. Hon har inte företrätt familjen, men tittat på utredningen.

– Den här flickan är 12 år och så pass gammal att hon kan berätta. Jag menar att om frågorna ställts skulle det kunna ha gett en helt annan bild av den hedersproblematik familjen lever under, säger Fager Hohentahl.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen hänvisar till att det finns lagar mot både barnäktenskap och våld mot kvinnor i Turkiet.

Så kringgås lagen

Den turkiska advokaten Ceren Akkaya i Istanbul berättar att barnäktenskap inte är tillåtna enligt lag, men att kryphålen är flera.

– Visst förekommer det barnäktenskap i Turkiet. Giftasåldern är 17 år, men det är inte alls ovanligt att barn gifts bort tidigare. Det sker i form av så kallade religiösa äktenskap. Tidigare fanns en lag mot den typen av äktenskap, men den har slopats, säger hon.

Kan bo skyddat i ett halvår

Ceren Akkaya företräder många våldsutsatta kvinnor.

– Det finns en väldigt sexistisk syn även bland domare. Gamla traditioner är starka här. Om en man, som åtalas för att ha dödat en kvinna, uppträder trevligt i rätten kan strafftiden sänkas.

Familjen som fått ett utvisningsbeslut till Turkiet anses inte ha uttömt möjligheten att få myndighetsskydd. De är nu hänvisade till att söka sig till boenden för våldsutsatta kvinnor i hemlandet.

Enligt advokat Ceren Akkaya finns ett hundratal sådana boenden, men de är inte tillräckligt många.

– Antalet skyddade boenden i Turkiet står inte alls i proportion till befolkningen, och du kan endast bo där under sex månader.

Maria heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.