Hör Rukken berätta om maken: ”Sa att han skulle skära mig i bitar” Foto: SVT

Marias mamma: ”Jag kommer att dödas när jag återvänder”

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Maria, hennes tre syskon och mamma utvisas till Turkiet. Detta trots att Maria berättat att hon hotas med bortgifte. Marias mamma Rukken lever även hon under hot, och är övertygad om att hennes make kommer att döda henne i Turkiet.

Rukken uppger att hon under många år blivit slagen och mordhotad av sin make. Hon har försökt att skilja sig, men nekats det eftersom maken vägrar gå med på en skilsmässa.

– Han rev sönder skilsmässopappren och sa att han skulle skära mig i bitar, säger Rukken.

Bröderna har vänt henne ryggen

Och genom sitt försök att lämna sin man har hon dragit på sig sina bröders vrede.

– Mina bröder vill inte veta av mig längre. Min man säger att han ska döda mig. Och det kommer han att göra när jag återvänder, säger hon till SVT.

Dokumenterade skador

Rukken har vänt sig till polisen vid ett 20-tal tillfällen, hon har dokumenterat sina skador, ansökt om skilsmässa, och undersökt möjligheten att få ett skyddat boende.

Hon har även bytt adresser i sin hemstad.

Har inte gjort tillräckligt

Enligt Migrationsverket har hon dock inte gjort tillräckligt för att få skydd från turkiska myndigheter.

Nu utvisas Rukken och hennes tre barn till Turkiet. Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har gett familjen avslag på deras asylansökan. Trots att 12-åriga Maria sagt att hon hotas av bortgifte, något som SVT Nyheter Sörmland berättat om tidigare.

Niklas Gustavsson, som är chef på asylprövningsenheten i Flen, och som handlagt ärendet, vill inte kommentera fallet specifikt.

– Jag vill vara försiktig med att kommentera beslutet med hänsyn till barnens intressen, säger Niklas Gustavsson.

”Hört att man värnar om barnen här”

Flerbarnsmamman Rukken har ingen aning om vart de ska ta vägen.

– Jag hade ingen särskild plan när jag kom till Sverige, men jag lyckades spara pengar i smyg och tog mig hit eftersom jag hört att man värnar om barnen här.

Maria och hennes mamma Rukken heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.