Sara Mohammad på riksorganisationen för glöm aldrig Pela och Fadime är kritisk till hur Migrationserket bedömer fall med hedersfötrycka asylsökande kvinnor och barn.

Sara Mohammad: ”De utvisas med stora risker för sina liv”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Mohammad, från riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), är kritisk till Migrationsverkets bedömningar i ärenden som rör hedersförtrycka barn och kvinnor.

– De saknar förståelse för vilken framtid de möter, säger hon.

Enligt Sara Mohammad från GAPF är det mycket väsentligt att Migrationsverkets utredare ställer rätt frågor i asylärenden.

– Om man har rätt kompetens om hedersvåld och hedersförtryck så ska man absolut ställa frågor som ”finns det risk för att du blir bortgift?” eller ”riskerar du att bli könsstympad?”.

Brister i barnutredningar

”Saknar förståelse för risker”

Sara Mohammad anser även att Migrationsverket, trots utbildningsinsatser i ämnet, saknar kunskaper om hedersproblematik.

– De saknar förståelse för vilka risker som väntar kvinnor och barn som lever under hedersförtryck och våld, och vilken framtid de möter.

GAPF är även kritiskt till den landsinformation som Migrationsverket lutar sig emot i sina beslut.

– Informationen inkluderar inte specifikt kunskaper om hedersförtryck. De personer som Migrationsverket träffar i dessa länder ger generellt en annan bild av hur landet fungerar än hur verkligheten ser ut.

Heder inget okänt fenomen

Niklas Gustavsson, chef för prövningsenheten i Flen, delar inte den uppfattningen.

– Våra handläggare genomgår utbildningar på olika sätt, och vi har tillgång till en omfattande landdatabas där man kan läsa på om den aktuella informationen om många olika länder. Där finns information om all sedan tidigare känd förföljelse, och hedersproblematik är ju ett känt fenomen i många länder som ofta åberopas i asylutredningar, säger han.

Ska vända sig till myndigheter

Fyrabarnsmamman Rukken, som berättat att hon levt under dödshot av sin make, har upprepade gånger gått till polisen i Turkiet och anmält sin man.

Hon uppger att hon av både polis och advokat har blivit uppmanad att gå tillbaka till sin man och försonas.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen anser inte att Rukken uttömt alla möjligheter till myndighetsskydd.

”Kan kosta dem deras liv”

Sara Mohammad ser inte ljust på Rukkens, och hennes barns, framtid i Turkiet.

– Det krävs en rättsstat för att skydda en flicka som blivit hotad att bli bortgift. Med mina kunskaper och erfarenheter finns det ingen möjlighet varken för mamman eller barnen att få skydd och rätt stöd och inte hamna i en situation som kan kosta dem deras liv, säger Sara Mohammad.

Rukken heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i barnutredningar

Mer i ämnet